Najbolje smo (i)kada? – Edit septembra 2020.

Dok se posle timskog sastanka osećam kao Keri Bredšo koja hita ka kući da piše svoju kolumnu i rekapitulira dešavanja i svoja razmišljanja povodom istih, ne mogu da se otrgnem jednog utiska. Zverka uvek nađe način da se vrati.

Ups, to nije naš tekst.
….

Ne mogu da se otrgnem utiska da sam rekla da neće biti fensi termina i adresiranja izazova ali ta zverka ipak uvek nađe način da se vrati.
Drugi i važniji utisak kojeg ne mogu da se otrgnem je da kada nema novca u priči, kada je nešto inicijativa i na dobrovoljnoj bazi, isplivaju mnogo jače valute. Verovatno znate to i sami, ukoliko ste imali prilike da budete u timu u nekoj studentskoj organizaciji ili radite volonterski na nekom projektu. 

Prisetite se. 

Pokušaću da sažmem: 

  • Šta podrazumevamo pod “jače valute”
  • U  kojim situacijama i kako se najbolje testira njihova vrednost u takvom kontekstu
  • Zašto je važno da se preslikaju i tamo gde postoji novac.

Znate ono kada se nešto zaveže u stomaku pred “težak” razgovor, kada ne znate kako da kažete da ne stižete da završite nešto što ste preuzeli na sebe do zadatog roka, kada ne znate da kažete da ne možete da prihvatite još jedan zadatak, kada treba da kažete da vam se nešto ne sviđa i da se vi ne povezujete sa tim, kada treba da pitate za pomoć a niste navikli, kada vam je nešto baš važno da se desi a nikako da vas čuju, kada treba osobu do sebe da podsetite da je nešto njen zadatak i da “ostali čekaju”?

A sve to negde gde para ne vrti.

E tad se na sto vade jače valute – transparentnost, hrabrost, ranjivost, zajedništvo…

Ko ne veruje ili radi drugačije, nek pokuša! Ne garantujemo ništa i ne vraćamo utrošeno vreme, ali verujemo da je korisna vežba.
Preuzmeš rizik, malo se ogoliš, kažeš kako stvari stvarno stoje. Pozoveš ostale na zajedničko delanje i otvaranje. Posmatraš i… eto ga, da vidiš kako se svi osete slobodnije i sigurnije, vidite se, svako ima nešto što ga je žuljalo u cipeli. Delite – a to vas povezuje, čini jačim, a i te kako se preslikava na same rezultate rada. 


Napomena i gratis netražen savet: Ne zaboravite što ste tu i šta vas je povezalo još na početku, učiniće proces lakšim.

Napomena i gratis netražen savet 2: Niste uklesali dogovore u kamen, menjajte, preoblikujte.

Napomena i gratis netražen savet 3: Ako ne ide, pozovite nekoga da pomogne, sa strane.

Napomena i gratis netražen savet 4: Ne “gađajte” se rečima i otvorite se da čujete potrebu drugog.

Tako, dođosmo i mi u Kutku do istine u onome što smo pisale na radionici, najbolje smo kada radimo zajedno, naglasak na zajedno – i kad je teško, smor ili ne ide ili kad pršti. 

I za kraj,

da sve ovo nije bajka o hrabrosti i onom “show up when you are messy” za neprofitne organizacije, hobi projekte koje vode dva ortaka iz kraja, već nešto što se tiče one omiljene nam reči – produktivnosti – a što dalje vodi do profita, godinama govori neko mudriji i iskusniji od nas – Brene Braun (Brene Brown).
Zato ovaj deo završavam linkom ka Dare to Lead sekciji na njenom sajtu  i inspirišućim citatom 😉  

We have to attend to fears and feelings, otherwise we can’t attend to unproductive behaviour.”

– Brene Brown